domingo, 19 de febrero de 2017


GRELOS 

Son as follas dunha variedade de nabo e unha verdura típica da cociña galega a considerar. Abundantes en auga, non destacan polo seu contido en hidratos de carbono, proteínas ou graxas, senón pola súa fibra (un 3,2%), con efectos beneficiosos para previr o estreñimiento, a obesidade, a hipercolesterolemia ou o cancro colorrectal, así como vitaminas, minerais e outras sustancias que melloran a absorción e dixestión doutros alimentos. Son ricos en vitamina A (aínda despois de fervelos, 100 g cobren o 150% das necesidades diarias) e vitamina C (aínda que esta redúcese ao 50% se se cocen en auga). Ademais, esta verdura é unha boa fonte vitamina B9, necesaria para unha boa renovación dos glóbulos vermellos e para previr a anemia (100 g cobren a cuarta parte das necesidades diarias). 

Os grelos e as súas propiedades nutricionais

Os grelos proceden do nabo (Brassica napus e Brassica rapa) e son as follas e talos tenros que aparecen na planta antes da súa floración, durante o inverno. Non se deben confundir coas nabizas, que son as follas e talos tenros desta mesma planta que se recollen antes que os grelos. As nabizas son algo máis suaves que os grelos en sabor e carecen practicamente de talo, pero teñen similares propiedades.

Fonte de saúde

Á parte das propiedades descritas anteriormente, os grelos, tan pobres en graxas, sorprenden así mesmo polo seu contido nunha vitamina liposoluble que adoita escasear nos vexetais, a vitamina E; 100 g achegan a mesma cantidade que o brécol ou o leite de soia, o que supón un 10% da cantidade diaria recomendada.Contribúe a reforzar os sistemas inmunitario, nervioso e cardiovascular, a saúde ocular e a fertilidade.

Entre os minerais destaca a súa achega de manganeso, cobre, potasio, magnesio e ferro. Unha ración cobre o 17% das necesidades diarias de manganeso e o 13% das de cobre. Do mesmo xeito que a vitamina K, estes dous minerais interveñen na formación de hemoglobina, o que xunto á achega de ferro e vitamina C e de folatos, fai dos grelos un valioso aliado ante a anemia. Esta abundancia en vitamina B9 faia así mesmo interesante durante o embarazo para evitar malformacións fetales como a espiña bífida. Como sucede con case todas as follas verdes, os grelos tamén proporcionan calcio, que se asimila moi ben.

A mellor cocción

Esta folla verde ten un sabor inconfundible, que combina un toque acedo con certo amargor. A súa textura é lixeiramente fibrosa pero non dura, aínda que se se quere que queden brandos, se son nabizas terán que cocerse polo menos 20 minutos e os grelos de 30 a 40. Convén lavar ben as follas, aínda enteiras, e partilas ao ilas a cociñar. Para iso póñense en auga abundante e móvense para eliminar a sucidade. Logo se escurren e córtanse en anacos. Tanto en grelos como en nabizas convén cocer os talos 10 minutos antes que as follas.

Na cociña

As nabizas poden tomarse crúas, pero a textura dos grelos resultará algo fibrosa. Podemos engadilos picados sobre unha sopa quente ou escaldarlos 2 ou 3 minutos e arrefrialos de inmediato para crear sorprendentes ensaladas, frías ou mornas. En Italia e o sur de Estados Unidos é habitual comelos así, aderezados cunha vinagreta. En xeral pódense empregar nas receitas que se elaboran con espinacas, acelgas, repolo ou col chinesa.

As cremas resultan fáciles e quedan cunha cor incrible se se cociñan só 5 minutos. Para tortas salgadas tipo pascualina, pizzas ou empanadas é un ingrediente moi saboroso e orixinal. Só hai que ter a precaución de non cocelos moito, escurrirlos ben e picalos finos.
Cocidos e picados ligarán unhas fantásticas croquetas, bolos de vento de pataca ou patacas recheas. O salteado tipo oriental tamén lles senta moi ben. 

Compra e conservación
Ao ir compralos débense elixir os que estean ben verdes, sen follas ou bordos amarelos e sen flores. Pode ir algunha flor de cor mostaza, pero non deben abundar, pola contra serán moi duros e difíciles de cociñar. As follas deben estar tesas e crujientes. Para conservalos gárdanse nunha bolsa perforada no caixón das verduras do frigorífico onde poden permanecer de 3 a 4 días en boas condicións. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario